Yağ viskozitesi nedir?
Viskozite yağ için önemli bir kriterdir. Sıvının kalınlığının veya akmaya karşı direncinin bir ölçütüdür. Örneğin, bal kalındır ve su incedir, yani balın sudan daha yüksek bir viskozitesi vardır. Yağ viskozitesinin doğru ortam sıcaklıklarına uygun olması gerekir. Eğer motor soğukken yağ kalınsa, yağ hareket edemez. Aynı şekilde motor sıcakken yağ ince olursa, yağ motor parçaları için doğru korumayı sunmaz.
Bir yağın viskozitesini veya kalınlığını optimum hale getirmek, parça aşınmasını önlerken enerji verimliliğini maksimum seviyeye çıkarmaya yardımcı olur.
Viskozite indeksi arttırıcılar yüksek sıcaklıkta yağınızın viskozitesini artırır, ancak düşük sıcaklıktaki viskozite üzerinde pek etkileri yoktur. Bunlar, yağın soğuk şartlarda gerektiği gibi akmasını, ayrıca yüksek sıcaklıklarda motorunuzun aksamlarını korumak için yeteri kalınlıkta kalmasını sağlar.
Shell Helix Ultra gibi daha düşük viskoziteye sahip yağlar motorunuzda soğukta daha kolay ilk çalışma sağlar, çünkü hareketli parçalara daha az direnç gösterir ve dolayısıyla motorunuz daha az güç kullanır. Bu da daha fazla yakıt ekonomisi sağlayacağınız anlamına gelir.
Motorunuz için doğru yağ viskozitesini bulmak için, üretici firmanın rehberini kontrol edebilir, yaşadığınız ve sürüş yaptığınız hava koşullarını da aklınızda bulundurun. Önerimiz, ekli basit site Shell LubeMatch programımızı kullanmanızdır.
Yağ numaraları ne anlama gelir?
Dört mevsimlik yağlar yağın yüksek ve düşük sıcaklıklarda motor performansını koruyabildiğini belirten, dereceleri üzerinde iki sayıya sahip olan yağlardır. Bir dört mevsimlik yağlayıcı, sıcaklık değişiklikleri altında viskozite farklılıklarını minimum seviyeye düşürür.
Dört mevsimlik bir yağda ilk sayının ardından normalde kış anlamına gelen W gelir. İlk sayı, yağın kış mevsiminde nasıl akacağının bir göstergesi olarak, düşük sıcaklıklar altındaki yağ viskozitesini temsil eder. İlk sayı ne kadar düşükse, yağ düşük sıcaklıklarda o kadar incedir.
W'den sonra gelen ikinci sayı ise, yüksek sıcaklıklar altındaki yağ viskozitesini temsil eder. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın olacaktır. Motorunuz için doğru viskoziteyi kullanmak motor performansını arttırır, motor aşınmasını azaltır ve yakıt verimliliğini arttırır.
Ek olarak, sentetik yağlar genellikle mineral yağlardan daha düşük ve yüksek sıcaklık özelliklerine sahiptir. Bu, daha iyi yakıt ekonomisi ve soğuk çalıştırma sağlayarak korumayı sürdürür.
Aracınızın hangi viskozite indeksi değerine ihtiyacı olduğunu öğrenmek için, Shell LubeMatch programımızdan yararlanın.
Mineral ve sentetik arasındaki fark nedir?
Mineral ve tam sentetik olmak üzere iki ana baz yağı türü vardır. "Kısmi" veya "yarı sentetik" ya da "sentetik teknoloji" olarak etiketlenen motor yağlarında bu iki türün bir karışımı bulunmaktadır.
Mineral baz yağlar, bir rafineride işlenerek fraksiyonlarına ayrılan, yağlayıcı özellikleri mum gibi istenmeyen bileşenlerinden arındırılan ham petrolden elde edilmektedir. Bazı motor yağı üreticilerinden farklı olarak Shell, en iyi ham petrolü seçerek ve üretim sürecinin tamamında en katı kalite kontrol işlemlerini uygulayarak kendi birinci sınıf mineral baz yağlarını üretmektedir.
Sentetik baz yağlar daha fazla performans sağlar, çünkü mineral yağ üretimindekinden daha detaylı kimyasal bir proses kullanılarak üretilmektedir. Bu nedenle, Shell Helix Ultra gibi tam sentetik yağlar en yoğun aşınmanın meydana geldiği çalıştırma sıcaklıklarında daha kolay akar. Isıya karşı da daha dirençlidirler ve antioksidan katıklar ile daha kolay şekilde korunurlar (oksidasyon zaman içerisinde yağda oluşan doğal bir bozulma sürecidir).
Ayrıca mineral yağlardan daha az uçucudur. Aracınız için sentetik yağ önerip önermediğimizi görmek için, Shell LubeMatch programımızdan yararlanın.
Performans katkıları nedir?
Satışa sunulmuş motor yağlarının içinde bulunan performans katkıları baz yağa ekstra koruma katar ve motorunuzu koruyup temizlenmesini sağlayıp daha uzun süre daha fazla çalışmasına yardımcı olur. Bu katkı maddelerinin, üstün performans sunmak üzere dikkatlice seçilmesi ve karıştırılması gerekir:
Deterjanlar, motorunuzu temiz tutar ve yakıt yandıkça oluşan aşındırıcı asitleri nötralize eder.
Dağıtıcılar, is ve tortuyu dağıtıp yağ içinde tutarak tıkanmaları önler. Böylece bu kir, bir sonraki yağ değişiminde motorunuzdan uzaklaştırılmış olur.
Aşınma önleyici katkı maddeleri, hareketli parçalar arasında kimyasal bir tabaka oluşturarak motorunuzu korur. Bu katkı maddeleri özellikle yüksek yüklerde araç kullanırken veya motor ilk çalıştırıldığında önemlidir.
Oksidasyon önleyiciler motor yağınızın doğal bozulmasını geciktirmeye yardımcı olarak, motorunuzu daha uzun süreyle daha etkili bir biçimde korur.
Sürtünme azaltıcılar, hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltarak yakıt tasarrufunu artırır.
Paslanma önleyiciler, motor korozyonunu önleyen temel unsurlardır.